Екофургон ще запознава любознателните деца с опазването на природата

Любовта към природата трябва да започне да се гради още от ранна детска възраст. Именно това е целта на детския екофургон, създаден от сдружение „Горичка“ и Съюза на лесовъдите в България, пишат uspelite.bg.

Фургонът започва обиколката си съвсем скоро – още април месец – и ще посети над 50 училища в цялата страна. А нещата, на които ще научи любознателните хлапета, са много и все интересни – кои са най-важните дървесни видове у нас? Каква е работата на горските и защо се нуждаем от тях? А кои са основните рискове за горите и как можем да ги опазим? И още какво ли не!

Ето какво послание отправи лесовъдът Александър Дунчев към всички деца:

„Ние трябва да пазим всякакви животинки и всяко дръвче в гората, защото колкото по-разнообразна е една гора, толкова по-устойчива ще бъде тя. Без нашите грижи горите ще са обречени.“

Освен всичко казано дотук малчуганите също така ще научат за ключовата роля на гората за смекчаването на климатичните промени.

„Тя задържа интензивните дъждове. Задържа снеговете, за да имаме едно постоянно водотечение – цяла година да имаме вода. Тя ни предпазва и от бурни ветрове, предпазва ни от жегите.“

И на последно място, но със сигурност не по важност, в рамките на образователната кампания децата ще получат шанса да оставят нещо след себе си – с помощта на експертите те ще могат сами да посадят дръвчета!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap