Министър Ангелов: Намираме се в най-върховата част от третия пик

За последните 2 седмици в страната наблюдаваме покачване на случаите на Covid-19, съобщи на редовен брифинг за разпространението на коронавируса здравният министър Костадин Ангелов.

Според данните от експертите се намираме се в най-върховата част на пика, който е трети за нашата страна. Очакваме и данните показват, че започваме да вървим в най-високата част на платото.

Има натиск върху лечебните заведения у нас – най-вече в София-град, Бургас, Варна и Шумен.

Но най-големият натиск е върху психиката на хората, подчерта проф. Ангелов:

„Различни хора се опитват да окажат натиск чрез боравенето със страховете и надеждите на всички. Моля, всеки един български гражданин да бъде спокоен. Да знае, че системата на здравеопазването е готова и подготвена. Нямаме никакви притеснения. Искам да изкажа благодарностите си към всички лекари, които са на първа линия“.

Около 15 000 са ваксинираните дневно през последната седмица – очакваме това число да се увеличи с пристигането на допълнителни количества ваксини от най-предпочитаната към момента – на основата на информационна РНК.

„Може би сме единствената държава в Европа, в която хората имат достъп ваксина, стигат до тази ваксина и се отказват заради това, че не е избраната от тях ваксина. Искам да ви кажа, че има държави, в които няма никакви ваксини…Очакваме до края на април да получим достатъчно количества ваксини, с което да дадем възможност на хората да направят своя информиран избор по отношение на вида ваксина“, подчерта министърът. 

За поредна седмица започваме да обръщаме тенденцията на брой положителни тестове и брой излекувани от лечебните заведения.

259 563 е общият брой на излекуваните.

Отчитаме от разговорите с експерти тази седмица, че приблизително такъв е и броят на българите, които са излекувани и не са отразени в системата и са прекарали безсимптомно заболяването. Те заедно с ваксинираните правят близо 1 милион души.

Има възможност за увеличаване на леглата в болничните заведения, отбеляза още Костадин Ангелов. 

На база на 14-дневната заболяемост България се намира на 5-о място в Европейския съюз със 732 на 100 000, съответно на 2-ро място на Балканския полуостров, съобщи на свой ред главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Смъртността у нас на база 14 дни е 21 на 100 000, което ни нарежда на 3-о място в ЕС след Унгария и Чехия и 1-во място на Балканите, каза още той. 

С най-висока заболеямост вътре в страната е София-град с 1018, следван от Силистра с 1002, Бургас – 986, Перник – 857.

Към момента 7 области са със заболяемост над 800 на 100 000 и още 7 са с под 500 на 100 000, които са най-слабо засегнати – Търговище (281), Кърджали (302), Видин (308), Разград (342), Пазарджик (413), Велико Търново (474), Габрово (494). 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap