Проф. д-р Мира Кожухарова: Може да се наложи рисковите групи да се ваксинират всяка година

„Сравняването на мерките с игра е неуместно и то в известна степен показва и очаквания ефект от тях. Ако има определен вид мерки, които категорично оказват измеримо въздействие върху епидемичния процес, те би трябвало да се налагат. За съжаление както в света, така и в България виждаме опити за налагане на най-различни мерки, понякога противоречащи си, които не могат да спрат епидемичния процес и това се наблюдава в страните, в които има строги мерки“. Това каза за БНР проф. д-р Мира Кожухарова.

Тя заяви, че одобрява решението да започнат занятията в яслите и детските градини. Кожухарова коментира, че са хаотични решенията за отваряне и затваряне на ресторантите, фитнес залите, театрите.

„В един момент се казва затваряме ги, в следващия момент се отварят. Епидемията се развива по своите закономерности, по законите на развитие на епидемичния процес„. 

Според проф. Мира Кожурахова сегашната вълна на вируса в сравнение с предходната през ноември и декември се развива малко по-бавно.

„Бихме могли да очакваме, че в близко бъдеще ще започне да спада„.

Тя подчерта, че спадът на вълната продължава от 4 до 6 седмици. Според нея вероятно ще се наложи рисковите групи да се ваксинират всяка година. Кожухарова коментира, че разхлабването на мерките не я притеснява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap