Затворник в златна клетка – принцеса Латифа и съдбата й под ключ

Дубайската принцеса с отчаян вик за помощ

Историята на принцеса Латифа – дъщерята на емира на Дубай Мохамед бин ал-Мактум обиколи бързо света. Две години след вторият й опит за бягство от режима на баща й, всички се питаха само едно – дали тя е жива?

Във видеозаписи, направени на телефон, с който се е сдобила тайно, Латифа информира света за случилото се и иска паспортът ѝ да бъде върнат, за да може да напусне Обединените арабски емирства.

В него тя казва, че е затворена в една от вилите на баща си. Не ѝ се позволява да излиза дори на двора, а седем полицаи я пазят, за да не избяга отново.

Записвам това видео от тоалетната, защото това е единствената врата, зад която мога да се заключа. Нямам ключ дори на входната врата. Заложник съм, а вилата е превърната в затвор. Прозорците са залостени, не могат да се отворят„, разказва Латифа и добавя, че се страхува за безопасността си.

Момичето споделя, че вече е получила заплахи, че при нов опит за бягство ще бъде преместена в затвора на емирството.

Уморена съм от всичко. Като някакъв цирк е. Не искам да съм заключена в тази вила, искам да съм свободна. Не знам какво планират да правят с мен, наистина не знам. Положението става все по-отчайващо с всеки изминал ден„, споделя Латифа.

Разказите ѝ отново провокираха международен отзвук и призиви за разследване, което да установи какво се случва с дубайската принцеса, а от ООН обещаха този път да обърнат по-сериозно внимание на казуса. Реакции последваха и от британският външен министър, който следи случая от близо.

Това е първото видеопослание на принцесата от 2018 г. насам, след като тя бе заловена при втория си опит за бягство от Дубай и върната насила в страната.

Хората, които ѝ помогнаха тогава – британската инструкторка Тийна Яухиайнен и американския бизнесмен с френски произход Ерве Жобер – многократно алармираха, че шейхът на Дубай Мохамед бин ал-Мактум е затворил под ключ дъщеря си, но развитие не последва, пише webcafe.com.

Почти едновременно със залавянето на Латифа в YouTube се появи нейно видео, в което говори за двата неуспешни опита да напусне родината си. Разказът ѝ започва с разтърсващата фраза: „Ако гледате това видео, не е добре. Означава, че или съм мъртва, или съм в много, много лоша ситуация„.

В разказите на принцесата са включени жестокостите на собствения й баща – брутално строгите правила, изпращането й в затвор за три години, дрогирането и малтретирането й.

Първият опит за бягство на принцесата е само няколко месеца, след като навършва 16 години. Желанието идва след години наред ограничения, които ограничавали елементарните й свободи.

Принцесата нямала собствен телефон, не можела да излиза с приятели, контактите ѝ се ограничавали до членовете на семейството, от училище бодигарди я придружавали директно до дома, който не можела да напуска без изричното разрешение от баща ѝ. Той трябвало да позволи дори и обикновено излизане на двора.

Латифа обвинява баща си, като споделя, че твърденията му, че притежава модерно мислене и е отворен към повече свободи за арабските жени са пълни глупости. Всеки път когато се опитвала да се развърже стегнатата хватка на правилата му с малки протести, била наказвана и дрогирана.

За пръв път тя решава да избяга, след като сестра й Шамза е заловена в Лондон. Тя е успяла да избяга във Великобритания, но е направила грешка да се обади на роднините си, което бързо е довело до откриването й. Шамза е отвлечена, докато се разхожда в британската столица, дрогирана и върната обратно в Дубай с частен самолет.

По думите на Латифа, Шамза е дрогирана ежедневно и държана насила в една от къщите на баща им, без право да се вижда със семейството си. Намеренията на Латифа били да избяга в Оман, да се свърже с адвокат по човешките права и да помогне на сестра си, но е хваната на границата и вкарана в затвор.

Принцесата казва, че в продължение на години по заповед на шейха е била бита и измъчвана, а след като накрая е освободена, е изпратена в болница за едномесечно лечение.

Свободата обаче е по-ценна от всичко. През 2018 г. Латифа тя планира ново бягство, като този път намира помощници. Нейната приятелка Тийна Яухиайнен ѝ помага да напусне ОАЕ и да стигне до Индия, където по план трябва да я чака Ерве Жобер с яхтата си, но преди да стигне до брега е спрян от бреговата охрана. Латифа отново е задържана и качена на хеликоптер, след което приятелите ѝ така и не я виждат повече.

След изчезването ѝ месеци наред нямаше никакви новини от Латифа до декември 2018 г., когато дубайската държавна осведомителна агенция публикува две снимки, предизвикващи силен интерес. На фотографиите са принцесата и бившият Върховен комисар на ООН по правата на човека Мери Робинсън. Снимките доказваха, че Латифа е жива и е добре, а властите в ОАЕ отрекоха слуховете, че принцесата е затворник на баща си.

Кадрите на живата принцеса обаче не успокояват обществото, а водят до негативна вълна, насочена към комисаря. От своя страна Мери Робинсън заяви, че е била подведена от семейството на шейх Мохамед бин ал-Мактум и изненадана от признанията на Латифа, тъй като не доловила проблем при срещата им от края на 2018-та.

Всичко е можело да бъде покрито, ако Латифа не беше пуснала видеата в социалните мрежи. Непрестанната борба на принцесата този път може би ще има ефект и ще принуди ООН да проучи въпроса с правата на свободите на жените в арабския свят. От години се говори за отвличания и насилствени задържания и то от представители на елита в Персийкия залив, но за момента не се е стигало по-далеч от обществено порицание.

Внимание към жестокостите на шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум беше обърнато, след като и една от съпругите му – йорданската принцеса Хая Бинт ал-Хюсеин, полусестра на краля на Йордания Абдуллах – го напусна, бягайки във Великобритания.

Там тя заведе дело срещу него в съда за тормоз и отправяне на заплахи спрямо нея, а излезлите факти по делото шокираха международната общественост, давайки тласък на усилията на приятелите на Латифа и Шамза да отвоюват свободата им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap