Жертвите на репресиите в Мианма надхвърлиха 500

Над 500 мирни граждани са били убити от силите за сигурност в Мианма от преврата на 1 февруари досега, предават световни агенции. А въоръжени бунтовнически фракции вече заплашват да се присъединят към протестите срещу хунтата, ако кървавата баня продължи.

Генералите в Мианма обаче засега остават глухи за критиките и санкциите на Запада и продължават репресиите, за да спрат продемократичните протести и стачките, които разтърсват страната след преврата срещу демократично избраното правителство на Аун Сан Су Чжи.

510 души, включително множество студенти и непълнолетни, бяха застреляни от полицаи и военни през последните два месеца, по данни на Асоциацията за помощ на политическите затворници. Неправителствената организация обаче уточнява, че броят им вероятно е значително по-висок, още повече, че стотици арестувани са обявени за изчезнали.

Днес няколко бунтовнически фракции заплашиха да вдигнат оръжие срещу хунтата. Ако силите за сигурност „продължават да убиват мирни граждани, ние ще си сътрудничим с протестиращите и ще отвърнем на удара“, се казва в съвместно изявление, подписано от Араканската армия – въоръжена група с хиляди бойци, която беше извадена от списъка с терористични групи през март след сключване на примирие с хунтата.

„Ситуацията рискува да премине към гражданска война“, заяви пред АФП Деби Стотхард от Международната федерация за човешки права. „Хунтата не иска да отстъпи нищо и протестиращите, като цяло мирни до момента, поискаха помощ от въоръжените групи, за да се защитят“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap