В САЩ въведоха дигитални ваксинационни паспорти

Снимка: Pixabay

Щатът Ню Йорк пусна ново цифрово приложение, за да позволи на хората да докажат, че са били напълно ваксинирани срещу коронавирус или наскоро са тествани отрицателно, като част от усилията за бързо проследяване на възобновяването на бизнеса, спортните арени и местата за забавление в щата.

Ню Йорк е пурвият щат, който официално създаде цифров паспорт за Covid-19. Безплатната онлайн платформа, наречена Excelsior Pass, е разработена с IBM и работи като бордна карта за мобилна авиокомпания. Потребителите получават цифров пропуск със защитен QR код, който могат да отпечатат или запазят на своите смартфони. След това участващите фирми използват придружаващо приложение, за да сканират QR кода на клиента и да проверят състоянието му. Щатът заяви, че данните на хората ще бъдат защитени и поверителни.

„Въпросът за„ общественото здраве или икономиката “винаги е бил фалшив избор – отговорът трябва да бъде и двата“, заяви губернаторът Андрю Куомо в изявление. „Тъй като все повече жители на Ню Йорк се ваксинират всеки ден и тъй като ключовите показатели за общественото здраве продължават да достигат редовно най-ниските си нива от месеци, първият в страната пропуск Excelsior предвещава следващата стъпка в нашето обмислено, научно обосновано възобновяване на икономиката”

Администрацията на Байдън наблюдава частни и нестопански усилия за разработване на паспорти за ваксини и работи, за да гарантира, че те отговарят на определени стандарти, включително за неприкосновеността на личния живот, каза Джефри Д. Зиенц, координатор на Белия дом за отговор стещу коронавируса, пред репортери този месец .

„Тъй като увеличаваме броя на ваксинираните хора, знаем, че някои хора може да имат нужда да докажат, че са ваксинирани“, каза г-н Zients. „Частният сектор и компаниите с нестопанска цел вече започват да работят по това. Нашата роля е да помогнем да гарантираме, че всякакви решения в тази област трябва да бъдат прости, безплатни, с отворен код, достъпни за хората както цифрово, така и на хартия, и проектирани от самото начало, за да защитят поверителността на хората.

Като част от първоначалното стартиране, жителите на Ню Йорк могат да използват цифровия пропуск, за да проверят статуса си на Covid-19, за да присъстват на игри на стадиони и арени, сватбени приеми или други събития над ограничението за социални събития в щата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap