Европа планира да стане най-големият производител на ваксини в света до лятото, казва Макрон

През следващите няколко месеца Европа планира да се превърне в континента, който произвежда най-голям брой антикоронавирусни ваксини, заяви френският президент Еманюел Макрон пред репортери след първия ден от онлайн срещата на върха на ЕС в четвъртък.

„До това лято Европа ще се превърне в континента, който произвежда най-голям брой [антикоронавирусни] ваксини,“ каза той.

Френският лидер призна, че Европа изостава от определени региони по света по отношение на ваксинирането на населението си, но „тази пропаст досега е запълнена“.

„Европа ще може да произвежда достатъчно дози, за да осигури колективен имунитет на своята територия“, каза той. „Европа е единственият континент, който има собствена стратегия и своя дипломация по отношение на ваксините.“

По думите му секторът на ваксинациите е свидетел на „световна война от нов тип“.

„Свидетели сме на опити за дестабилизация от Русаия и Китай, на желанието да упражним влияние с помощта на ваксини. На този фон бихме искали да произвеждаме достатъчно ваксини, за да отговорим на нашите нужди“, добави Макрон.

На март еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че ЕС не се нуждае от руската ваксина Sputnik V. На въпрос дали ваксината може да се използва за възстановяване на дефицита на ваксините в ЕС, той информира, че Европейската комисия не се съмнява в качеството на Sputnik V, но е наясно, че Русия има затруднения по отношение на производството на ваксината. По-късно руският президент Владимир Путин коментира това изявление, подчертавайки, че Русия не налага ваксините си на никого, но такива изявления карат хората да мислят, че служителите на ЕС защитават интересите на отделни държави, а не на европейски граждани.

Източник: ТАСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap