Немски съд обяви част от противоепидемичните мерки в Германия за противоконституционни

Германски съд отмени в понеделник няколко ограничения за коронавирус върху сектора на търговията на дребно в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия (NRW), съобщава DW.
Решението означава, че задължителните резервации и ограниченията на клиентите на квадратен метър в магазините ще отпаднат с незабавен ефект.
Решението на Висшия административен съд в Мюнстер се прилага за всички търговци на дребно в NRW, най-гъсто населената провинция в Германия.
Според съда ограниченията „в сегашния им вид“ нарушават конституционния принцип на равно третиране.

За магазините, които са били освободени от затваряне, като супермаркети, държавната наредба за защита разрешава един клиент на десет или 20 квадратни метра.

В останалата част от сектора за търговия на дребно на NRW обаче достъпът беше ограничен до един клиент на 40 квадратни метра и само с предварителна уговорка. Понастоящем съдът в Мюнстер спря тази наредба.


През това време германски гиганти на дребно завеждат дела. Решението идва, след като MediaMarktSaturn, най-големият търговец на електроника в Германия, подаде спешна молба до съда в Мюнстер, призовавайки за премахване на затворените магазини.


„Затварянето на магазини в Германия, които съществуват вече повече от два месеца, са непропорционални“, критикува главният изпълнителен директор на компанията Флориан Гиетл.
Нарастващият списък на търговските вериги в Германия, които вече са започнали да завеждат съдебни дела за мерки за блокиране, включва магазин за дома и строителни материали Obi и международен търговец на дрехи Peek & Cloppenburg.

Те твърдят, че масовите съкращения са неизбежни, ако ограниченията за коронавирус на германските магазини продължат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share via
Copy link
Powered by Social Snap